Ingrediente pentru turtă dulce:
- 170 g unt nesărat, la temperatura camerei
- 200 g zahăr
- 1 ou mare
- 80 ml melasă
- 300 g făină
- 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
- 3/4 linguriță sare
- 1–2 lingurițe ghimbir măcinat
- zahăr pentru tăvălit
Ingrediente pentru glazură:
- 15 g unt topit
- 15 ml sirop de arțar pur
- 180 g zahăr pudră
- 30 ml lapte(plus câteva picături în plus, dacă este nevoie)
- Un praf de sare, după gust
INSTRUCȚIUNI
- Preîncălzește cuptorul la 175°C.
- Bate untul și zahărul în bolul unui mixer până când devin o compoziție ușoară și pufoasă. Adaugă oul și melasa; mixează până se încorporează complet.
- Adaugă făina, bicarbonatul de sodiu, sarea și ghimbirul. Amestecă până când obții un aluat moale.
- Modelează aluatul în bile mici (puțin mai mici decât o minge de golf) și tăvălește-le prin zahăr.
- Așază-le pe o tavă și coace-le timp de 9-11 minute. Scoate-le imediat din tavă pentru a permite să se aplatizeze ușor în timp ce se răcesc.
- Amestecă ingredientele pentru glazura până obții o compoziție netedă (glazura va fi foarte groasă – dacă este prea groasă, adaugă câte o linguriță de lapte până devine suficient de lichidă pentru a putea fi aplicată, dar păstrează o consistență cât de cât groasă pentru a se fixa bine).
- Înmoaie o parte a fiecărei turte dulci în glazură, apoi trece marginea acesteia pe marginea bolului pentru a elimina excesul. Așază turta dulce pe hârtie de copt, adaugă câteva decoruri festive și lasă glazura să se fixeze! Glazura ar trebui să se usuce complet în aproximativ 1-2 ore la temperatura camerei.
Scriitoare:
Renata Baciu