Tirgu Mures, Romania

Turtă dulce (Nr.57)

Ingrediente pentru turtă dulce:

  • 170 g unt nesărat, la temperatura camerei
  • 200 g zahăr 
  • 1 ou mare
  • 80 ml melasă
  • 300 g făină 
  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
  • 3/4 linguriță sare
  • 1–2 lingurițe ghimbir măcinat
  • zahăr pentru tăvălit

 

Ingrediente pentru glazură:

  • 15 g unt topit
  • 15 ml sirop de arțar pur
  • 180 g zahăr pudră
  • 30 ml lapte(plus câteva picături în plus, dacă este nevoie)
  • Un praf de sare, după gust

 

INSTRUCȚIUNI

  1. Preîncălzește cuptorul la 175°C.
  2. Bate untul și zahărul în bolul unui mixer până când devin o compoziție ușoară și pufoasă. Adaugă oul și melasa; mixează până se încorporează complet.
  3. Adaugă făina, bicarbonatul de sodiu, sarea și ghimbirul. Amestecă până când obții un aluat moale.
  4. Modelează aluatul în bile mici (puțin mai mici decât o minge de golf) și tăvălește-le prin zahăr.
  5. Așază-le pe o tavă și coace-le timp de 9-11 minute. Scoate-le imediat din tavă pentru a permite să se aplatizeze ușor în timp ce se răcesc.
  6. Amestecă ingredientele pentru glazura până obții o compoziție netedă (glazura va fi foarte groasă – dacă este prea groasă, adaugă câte o linguriță de lapte până devine suficient de lichidă pentru a putea fi aplicată, dar păstrează o consistență cât de cât groasă pentru a se fixa bine).
  7. Înmoaie o parte a fiecărei turte dulci în glazură, apoi trece marginea acesteia pe marginea bolului pentru a elimina excesul. Așază turta dulce pe hârtie de copt, adaugă câteva decoruri festive și lasă glazura să se fixeze! Glazura ar trebui să se usuce complet în aproximativ 1-2 ore la temperatura camerei.

Scriitoare:

Renata Baciu