Tirgu Mures, Romania

Perspective noi (Nr.57)

Sunt una dintre cele care iubesc perlele. Devin melancolică și gândurile zboară.

Îmi aduc aminte de momentele dureroase prin care am trecut și uitându-mă în urmă pot spune că ceea ce sunt astazi se datorează acelor perioade în care deznădejdea bătea la ușa inimii mele, viitorul părea sumbru, nu se vedea nici o licărire de speranță.

Experiențele triste din viața mea au avut rolul de a mă forma, de a mă șlefui, de a mă zdrobi. Dacă o stridie nu e lovită, ea nu poate da perle. Același lucru se întâmplă și cu noi. Dacă nu trecem prin procesul de zdrobire, nu vom putea să devenim perle.

Suntem în prag de sărbătoare! E luna cadourilor și cel mai probabil că fiecare și-a făcut deja lista cu ce le va oferi celor dragi.

O idee de cadou care costă foarte puțin, dacă am evalua costurile ei în bani, dar care costă foarte mult dacă am înțelege valoarea ei, ar fi să scrii o scrisoare de apreciere pentru fiecare membru al familiei în parte.

Oferă-le celor dragi câte o perlă. O poți face și la propriu și la figurat. Tot ceea ce ești tu acum se datorează experiențelor prin care ai trecut și care și-au lăsat amprenta asupra ta. Dacă în acest an ai trecut prin momente întunecate, dureri, încercări, dar în toate acestea L-ai văzut pe Dumnezeu și ai apelat la ajutorul Lui, ai multe perle pe care le poți împărțăși cu cei dragi. Fă-le acest cadou! Așterne pe hârtie un gând sau mai multe și oferă-le cu mână largă celor dragi.

Elena Zaugg Istrate,

psiholog

Roagă-te și apoi scrie!

Căci din prisosul inimii vorbește gura (Luca 6:45). „Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; căci din prisosul inimii vorbește gura.”

Apreciază-ți soția, soțul, fiica, fiul, mama, tatăl, sora, fratele, bunica, bunicul, mătușa, unchiul, verișoara, verișorul. Spune-le ce apreciezi la ei. Fă aceasta cât timp ei sunt în viață și-ți pot spune: MULȚUMESC. Acum ei se pot bucura de aprecierile tale, pot fi încurajați și motivați de cuvintele tale. Aceasta le poate da avânt în ceea ce fac. Nu fă economie la a spune, a scrie cuvinte frumoase, dar adevărate celor din jurul tău. Când ei nu vor mai fi în viață, cuvintele și scrisorile nu-și vor mai avea rostul.

Poți să lărgești cercul și să faci același lucru și pentru prietenii, vecinii, colegii tăi.

Dacă te gândești că e prea puțin să le oferi celor dragi doar câte o scrisoare, te invit să arunci o privire peste rândurile de mai jos.

 

Draga mea soție,

Apreciez foarte mult la tine grija pentru casa noastră.

Apreciez că ești o gospodină foarte bună.

Apreciez foarte mult că nu-ți scapă nici un prilej fără a mă răsfăța cu prăjitura mea preferată, tiramisu.

Apreciez creativitatea ta. Pe ce pui tu mâna se transformă în opere de artă.

Apreciez timpul pe care-l petrecem la masa de seară, când tu îmi aduci aminte cu blândețe (când eu uit) că e timpul pentru părtășia de seară și împreună cu toată familia citim din Biblie, spunem ce anume ne-a atras atenția, ce verset ne-a încurajat sau ne-a mustrat, cântăm și ne rugăm.

Apreciez modul în care îi ajuți pe copii să se pregătească pentru școală.

Îmi place foarte mult că-ți folosești darul de a cânta, și faci acest lucru nu doar la Biserică, ci și când gătești, când întinzi rufele sau când alte treburi gospodărești.

Te iubesc draga mea soție!

Draga mea fiică,

Sunt mândră de tine!

Apreciez cât de sârguincioasă ești tu, cât de mult te preocupă să studiezi. Felicitări pentru toate notele bune pe care le-ai obținut!

Aș vrea să te asigur că dragostea mea pentru tine nu va scădea când nu vei mai obține o notă bună la un exeman sau altul. Acestea fac parte din viața noastră. Se poate întâmpla oricui să treacă și prin astfel de situații, dar fruntea sus, nu descuraja. Vezi ce ai tu de îmbunătațit, fă-ți partea. Noi le numim pe acestea eșecuri, Dumnezeu le vede ca pe niște lecții. Te încurajez să privești lucrurile din perspectiva lui Dumnezeu

Apreciez că ești implicată în slujirea cu copiii de la Adunare. Continuă să slujești acolo unde te cheamă Dumnezeu.

Mă bucur când văd cum îți folosești abilitatea, darul de a face prăjituri, și nu eziți să–l pui în aplicare ori de câte ori e nevoie.

Te iubesc draga mea fiică!

Mama ta!

Cum te-ai simțit tu când ai citit aceste aprecieri?

Așa-i că ți s-a umplut inima de bucurie și simți că ești revigorată în sufletul și în trupul tău și că mai poți încă să te ocupi și de alte lucruri gospodărețti cu toate că ești foarte obosită și aceasta doar pentru faptul că ai citit cât de apreciată este munca ta pe care credeai că nu o vede nimeni?

Cred că fiecare doamna, domnișoară, și-ar dori să primească o astfel de scrisoare.

Dacă te gândești să adaugi pe lângă scrisoarea de apreciere și un cadou, cum ar fi să ai în vedere în pregătirea acestora și limbajele de iubire ale persoanelor cărora vrei să le oferi aceste cadouri?

Aceasta va putea ajuta la garantarea bucuriei lor. Cadourile sunt frumoase și mult așteptate atât de copii, cât și de adulți.

Cadourile poartă diferite pălării.

De exemplu,

  • celor din familia ta care se simt iubiți dacă petreci timp cu ei, cadoul cel mai potrivit pentru ei, ar fi să stabilești un timp în care să fiți doar voi și să petreceți timpul împreună. Poate fi vorba: despre o ieșire în oraș la o prăjitură, despre a face ceva împreună, despre a petrece un timp de calitate împreună, în care să asculți ce are de spus persoana dragă;
  • celor din familia ta care se simt iubiți dacă sunt apreciați, le poți adresa mai multe cuvinte de apreciere.

Tips: Poți să faci o listă cu ele și să i le spui sau i le poți scrie!

  • celor din familia ta care se simt iubiți dacă faci anumite servicii pentru ei, observă sau întreabă ce poți face pentru ei în aceste zile de sărbătoare a.i. ei să se simtă iubiți și fă ceea ce-ți permite timpul și bugetul ca să poți îndeplini acele dorințe;
  • celor din familia ta care se simt iubiți dacă sunt îmbrățișați, pupați, copleșește-i cu mai multe îmbrățisări și cu mai mulți pupici decât până acum;
  • celor din familia ta care se simt iubiți dacă primesc cadouri, întreabă-i ce au scris pe wishlist, lista lor de dorințe și pregătește-le un cadou.

Cele 5 limbaje ale iubirii sunt utile nu doar acum în prag de sărbătoare, ci în fiecare zi a anului. Suntem creați într-un mod diferit și aceasta aduce frumusețe, culoare vieților noastre. Cum ar fi fost să fim toți la fel? Cred că ar fi fost tare plictisitor!

Care este limbajul tău de iubire? Dar al celor dragi?

Le poți descoperi dacă vei parcurge testul creat de Gary Chapman.

Nu lăsa să treacă sărbătorile fără să nu-ți numeri binecuvântările!

Acest obicei ar trebui să-l avem pentru fiecare zi a anului. Să ne deprindem să avem o inimă mulțumitoare, să-i ajutăm pe copii să se deprindă și ei să aibă o inimă mulțumitoare

Lucrez cu copiii cu dizabilități, în mod special cu copiii care au sindromul Down.

Ceea ce mă determină să fac acest lucru?

Ceea ce mă motivează este că Dumnezeu mi-a dat o altă pespectivă asupra dizabilității și anume să PRIVESC ABILITATEA dincolo de DIZABILITATE.

Dacă ai un copilaș cu o dizabilitate sau ai contact cu persoane cu dizabilități prin natura meseriei tale, vei vedea lucrurile diferit dacă îți vei propune să PRIVEȘTI ABILITATEA DINCOLO DE DIZABILITATE. Această perspectivă ți-o poate da Dumnezeu. El este gata să ți-o dea și ție, de aceea te încurajez să i-o ceri.

În perioada de Advent, ca și până acum, am în plan să fac multe surprize drăguțe cu copiii cu sindromul Down.

De exemplu, am în plan să facem împreună bomboane Raffaello.

Sunt sigură că le va plăcea tare mult, mai ales să le mănânce!

 

Psiholog, Elena Zaugg – Istrate

Autoare a cărților: Pregătește-te să-L întâlnești pe Dumnezeul tău, 2013; Perspective Noi – Poți avea o viață împlinită și dacă ești necăsătorit (încă), 2022

Cartea poate fi comandată: www.resursepentrusuflet.ro