Tirgu Mures, Romania

Rabdă până la capăt! (Nr.55)

Viața este un amalgam de evenimente, sentimente și trăiri. Unele sunt atât de frumoase, încât am vrea să le păstrăm în inimă și să nu le mai dăm drumul vreodată, dar inevitabil, viața ne trece și prin văi.

Dar dacă privim cu atenție, viețile celor mai mari oameni ai Bibliei, nu au fost deloc ușoare. Deși au avut parte de experiențe înălțătoare – Iosif, Moise, Estera, și mulți alții – au trecut și prin perioade lungi de suferință, nedreptate și descurajare.

Meditând la viețile lor, mă gândeam la următorul lucru:

Ce s-ar fi întâmplat dacă Iosif s-ar fi lăsat copleșit de nedreptatea suferită și ar fi renunțat la Dumnezeu acolo în temniță? Cu siguranță nu i-a fost deloc ușor, a ajuns acolo pe nedrept, încercând să facă ce era bine și sa-L onoreze pe Dumnezeu. Ce s-ar fi întâmplat dacă el n-ar fi răbdat până la final și și-ar fi pierdut credința în Domnul, în acele momente? Probabil că n-ar mai fi ajuns mai târziu să stăpânească peste țara Egiptului și să scape viața familiei sale, ba chiar al întregului Egipt!

Ce s-ar fi întâmplat dacă Moise ar fi renunțat la Domnul în pustie, după ce fugise de Faraon, descurajat de păcatul lui, pentru că a omorât un om? Dacă această cădere l-ar fi determinat să renunțe să mai încerce vreodată să trăiască pentru Domnul sau să creadă că mai poate fi folosit de El?  Deși a durat 40 de ani, Domnul l-a transformat pe Moise dintr-un om violent, în cel mai blând om de pe fața pământului, și prin el, a scăpat întregul popor Israel din robie!

Ce s-ar fi întâmplat dacă Estera ar fi renunțat la credința ei atunci când i-a fost greu, și nu s-ar mai fi înfățișat înaintea împăratului, riscându-și viața? Dacă și-ar fi pierdut curajul atunci, întregul popor Israel ar fi avut de suferit!

Salomeea Handaric

Și exemplele cu siguranță pot continua. Poate te întrebi ce vreau să spun prin exemplele acestea.  Ei bine, acestor marilor oameni ai Bibliei, nu le-a fost deloc ușor! Ei au trecut prin perioade lungi de formare și Domnul știe că uneori, singura metodă prin care putem fi transformați este SUFERINȚA!

Imaginează-ți următorul lucru. Noi suntem ca o bucățică de fier. Când totul e bine, avem impresia că suntem tari, puternici și stabili. Dar încercarea este cuptorul de foc. Focul înmoaie fierul și întotdeauna ne schimbă forma, ori în bine, ori în rău. Dar nu avem cum să rămânem la fel. Ei bine, aici este decizia noastră, în ce formă lăsăm ca încercările să ne schimbe!  Dar haideți să ne întoarcem la exemplele noastre.

Gândește-te ce s-ar fi întâmplat dacă oricare dintre acești oameni, ar fi renunțat la jumătatea drumului? Probabil că nu ar fi înțeles niciodată de ce Domnul i-a trecut pe acele văi și nici noi n-am fi auzit de ei! Dar pentru că au răbdat până la sfârșit, toate suferințele și nedreptățile au primit un sens, și nu doar pentru ei, ci întregul popor Israel a fost scăpat cu ajutorul lui Dumnezeu, prin fiecare dintre ei. Poate și tu treci chiar acum prin suferință sau nedreptate și nu înțelegi de ce Dumnezeu te trece pe aici – mai ales că tu știi cât de mult Îl iubești pe Domnul, și poate ți se pare nedrept! Dacă nici chiar Fiul lui Dumnezeu nu a fost scutit de încercări, de ce am fi noi…?

Încrede-te în Cuvântul Domnului care spune că „toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu”, și te rog, orice ar fi, nu te opri acum, la mijlocul drumului! Rabdă până la final! Domnul cu siguranță are un scop măreț prin suferința ta, și poate nu doar spre binele tău, ci spre binele multora.

Urmează exemplul lui Iosif! Chiar și în temniță a făcut tot ce a venit la rând, cu atâta credincioșie! „Înflorește” acolo unde Dumnezeu te-a așezat.  Ca să existe o victorie glorioasă, mai întâi trebuie să trecem prin luptă. Între ieșirea din Egipt și intrarea în Canaan, trebuie să străbatem pustia, pe care Dumnezeu o folosește ca să ne modeleze.

Și nu uita, cei mai valoroși oameni, cele mai frumoase cântări, cele mai speciale versuri și cele mai aparte experiențe cu Domnul, s-au născut în suferință! Rabdă până la capăt, și toate vor căpăta un sens!

„Nu te teme nicidecum de ce ai să suferi (…). Fii credincioasă până la moarte și-ți voi da cununa vieții.” (Apocalipsa 2:10) Cum e posibil să răbdăm până la capăt?

Este o singura cale: ISUS CRISTOS!

Există un sigur capăt: SLAVA LUI ISUS CRISTOS!

„Totuși în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit.” (Romani 8:37)